Strona 2 z 2 [ Posty: 13 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
Level 3

PostTemat: Re: [sync]James Horner - Oel ngati kameie
, Napisane: 6 mar 2010, o 13:09 
eeeee..... To Smidje ma metrum 3/4?? mhm zawsze sądziłem że, owszem występują tam triole (1/3 ćwierćnuty) ale ogółem piosenka ma metrum 4/4 czyli jak będzie się wystukiwało co ćwierćnutę i liczyło 1, 2, 3, 4, 1, 2, 3, 4 to się nie zacznie rozjeżdżać. Natomiast metrum 3/4 ma z pewnością walc w którym aby się nie rozjeżdżało stuka się 1, 2, 3, 1, 2, 3... ?_?

Zobacz profil GG 

Level 7

, Napisane: 6 mar 2010, o 21:01 
Oczywiście, że Smidje ma metrum 3/4. To od razu słychać :P No i widać po fioletowych i różowych strzałkach :P

Level 3

, Napisane: 6 mar 2010, o 21:28 
Mhm właśnie powiedziałem że to, że są tam fioletowe i różowe strzałki,
ja napisał(a):
triole (1/3 ćwierćnuty)
nie znaczy chyba że cała piosenka ma metrum 3/4. W metrum 3/4 chodzi o to (przynajmniej w zapisie nutowym jaki znam :P) żeby na jeden takt (lub, jak wy nazywacie, menzurkę (spolszczone measure??) przypadały 3 ćwierćnuty (czyli czerwone strzałki). po prostu metrum m/n oznacza że na jeden takt przypada m nut będących n-tą częścią całej nuty.

Chyba że za jeden takt uważacie w Smidje całą czerwoną strzałkę, wtedy ok. Ale to chyba za krótko... O.o

Wikipedia napisał(a):
W notacji muzycznej metrum utworu zapisuje się za kluczem i znakami chromatycznymi w postaci dwóch cyfr. Cyfra dolna oznacza nutę, która jest podstawową jednostką metryczną dla danego utworu. I tak: 1 oznacza całą nutę, 2 półnutę, 4 ćwierćnutę, 8 ósemkę itd. Górna cyfra oznacza ilość jednostek metrycznych. W podanym przykładzie zapisu metrum, podstawową jednostką metryczną jest ćwierćnuta.

Zobacz profil GG 

Strona 2 z 2 [ Posty: 13 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2