Postaram się nie powtarzać wymienianych już tytułów.Tak więc z własnego doświadczenia mogę polecić:
Kaze no Stigma -> sympatyczne anime, fantastyczna komedia romantyczna, trochę akcji + niezapomniany "Behemot Zenon"
Bakemonogatari -> specyficzna animacja, kojarzy mi się niesamowicie z Maria Holic, cudny ending
Black Cat -> wiecznie niedoceniane anime, dużo akcji i powalająco śmieszne momenty, choć anime jest słabsze od mangi
Darker than Black -> przede wszystkim pierwszy sezon, jest więcej akcji i raczej zamknięta fabuła, czego o drugim sezonie powiedzieć nie można. No i ten klimat...
Earl and Fairy -> baśniowy romans - łatwy, lekki i przyjemny, urocza kreska
Fruits Basket -> anime traci w porównaniu z mangą, ale spełnia swoją rolę jako miły romans na rozgrzanie serca
Ghost Hound -> tylko dla zainteresowanych zjawiskami, zdolnościami itp. paranormalnymi, wymaga też zajrzenia czasem do słownika ze względu na terminologię fachową
Ghost Hunt -> romans, komedia, pod koniec może trochę horror (tylko jeżeli ogląda się to w środku nocy), niestety nie zakończona fabuła
H2O ~Footprints in the sand~ -> romanso-tragedia jakich wiele, ale wciąga, poza tym dobra muzyka (op i ed)
Hatenkou Yuugi -> akcja, magia, potencjalny romans, świetny humor i stanowczo za mało odcinków
Hyakko -> komedia, której jedynym celem istnienia jest spowodowanie bólu brzucha u widza (ze śmiechu, rzecz jasna)
Lovely Complex -> naprawdę nikt o tym nie wspomniał? Komedia romantyczna, którą trzeba obejrzeć
Seitokai no Ichizon -> bardzo śmieszna i bardzo nietypowa haremówka
So Ra No Wo To -> seria ongoing, lekka i odprężająca (przynajmniej na początku), trochę kojarzy mi się z klimatem K-ONu albo Kannagi
+ z już wymienianych koniecznie muszę polecić
Durarara!; Higurashi no naku koro ni; Air Gear; Baka to Test to Shoukanjuu; Eden of the East; Hanamaru Youchien; Toradora!; Zombie-Loan
Ps. nie wiem jak z dostępnością tych serii po polsku, ale stanowczą większość można znaleźć z angielskimi napisami na stronach typu
http://www.watchanimeon.com albo
http://www.zomganime.com.