Strona 1 z 2 [ Posty: 15 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
Level 7

PostTemat: DDR TX 6000 - recenzja
, Napisane: 19 sie 2009, o 19:44 
Zgodnie z sugestią Chmurka postanowiłem napisać recenzję metalowej maty DDR TX 6000 :)

Model: DDR TX 6000
Waga: ~23kg
Cena: ~650-700zł

1. Montaż
Matę dostałem dzisiaj, kilka godzin temu. Cała paczka ważyła około 23-25kg. Po rozerwaniu taśm, dwóch kartonów, folii i i tym podobnych podróżnych zabezpieczeń, wyjąłem z kartonu samą matę, oraz raila. Bez tej całej makulatury, wydawała się dużo lżejsza. Przystąpiłem do montowania :)
Najpierw należało włożyć rail w specjalnie wywiercone do tego otwory w macie, a potem przykręcić śrubami, za pomocą dołączonego "dokręcacza" (ten artefakt na pewno ma jakąś fachową nazwę, ale ponieważ jej nie znam, będzie on przeze mnie nazwany dokręcaczem xD). Ze względu na brak moich zdolności majsterkowicza, sprawiło mi to mały problem, ale w końcu się udało, więc skoro nawet ja dałem radę, to nikt nie powinien mieć z tym problemów :D

2. Instalacja
Następnie zaczęła się ostra jazda z kablami. Niby do USB i już, ale do maty dołączono różne "Magiczne Przejściówki (+10 do zamieszania w kablach)" oraz "Czarodziejską Skrzynkę-Portal", pozwalającą na podłączenie maty do każdego, znanego człowiekowi urządzenia :D A tak na serio, to matę można podłączyć do PSX, PS2, XBoxa i PC.
Obrazek

Po wyśmienitej zabawie kablami, w końcu podłączyłem matę do PC (laptop, Windows XP). Żadnych sterowników, od razu wszystko pięknie śmigało. Szybko odpaliłem Stepmanię i zabrałem się za mapowanie przycisków. Sprawdziłem jeszcze w "Test input" czy wykrywane są kombinacje "LR", "UD" oraz rączki. Wszystko działało idealnie, więc bez zbędnych ceregieli zacząłem tańcowanie xD

3. Gra
Jak na metalową matę przystało, stanąłem na niej w moich wspaniałych, DDR-owych buciorach i w nich też grałem pierwsze piosenki xD
Gra się naprawdę bardzo dobrze, mata wszystko łapie bez problemu. Nie ma żadnych wystających śrub, ani nic, o co możnaby zachaczyć nogami podczas gry. Na próbę zagrałem też Max300, na którym dostałem "A", mniej więcej tak samo jak na automacie. Mogę nawet powiedzieć, że grało się łatwiej, bo mata łapała nawet bardzo delikatne wciśnięcia.
Jedną z zagranych przeze mnie piosenek było też "Welcome to the city" by Lisek :) Tutaj miałem mały problem ze względu na rączki. Wydaje mi się, że trzeba je robić pięściami, bo inaczej mata może nie załapać :P
Rail sprawuje się bardzo dobrze, chociaż trochę się rusza i wygina podczas gry. Ogólnie jest stabilny i taki jak rail być powinien :P
Bardzo dziwnym (przynajmniej dla mnie) odkryciem było to, że bez butów gra się O WIELE lepiej niż w butach! Mam o wiele więcej Marvelous'ów i gra się oczywiście wygodniej i ciszej (+5 do obrony przed rodziną :D).

Jedyną rzeczą, która jak na razie mi się nie podoba, jest długość kabla łączącego matę i konwerter. Jest on bardzo krótki, przez co sam konwerter musi leżeć blisko maty i znając siebie, odczuwam ryzyko, że kiedyś na niego nadepnę :P Chociaż można na pewno bez problemu kupić dłuższy kabel za grosze w dowolnym sklepie komputerowym :)

4. Wygląd
Mata prezentuje się bardzo dobrze. Strzałki wyglądają według mnie trochę biednie, ale nie ma to aż takiego znaczenia :P Całość jest pokryta lustrzanym (dosłownie) metalem, więc między piosenkami możemy przejrzeć się między nogami xD
Obrazek

5. Podsumowanie
Podsumowując, zdecydowanie polecam tę matę wszystkim, którzy zamierzają grać na wyższych poziomach i mają za dużo kasy :P Ciężko mi jest porównać ją z matami znanych firm jak Laser-Tek czy Radioactive, ponieważ grałem na nich tylko raz w życiu (Piratkon :P). Dużym plusem jest na pewno rail, który przydaje się przy bardziej epileptycznych piosenkach :)

6. Gdzie kupić?
Matę można kupić na eBayu. Na razie spotkałem się tylko z jednym użytkownikiem, pochodzącym z Niemiec, który nimi handluje. Są one praktycznie cały czas dostępne (około 5~6 sztuk). Koszt maty to 150 Euro (około 620zł) + koszt przesyłki do Polski - 20 Euro (zgodnie z kursem, około 80zł, ale PayPal dziwnie obciążył mnie na 100zł, więc ciężko to przewidzieć...). Przesyłka doszła do mnie w tydzień.
Mata była też dostępna jakiś czas temu na Allegro za 650zł + 30zł za przesyłkę. Po kontakcie ze sprzedającym, dowiedziałem się, że na razie mat nie ma w hurtowni i nie wiadomo kiedy będą. Czekałem ponad miesiąc i się nie doczekałem, więc zamówiłem w końcu na eBayu (kosztowało mnie to jedynie około 30zł drożej).
Kolejnym miejscem w Polsce, w którym można dostać matę DDR TX 6000, jest sklep internetowy StepSklep, ale jej koszt wynosi tam ponad 1100zł, więc jest to według mnie gruba przesada i nikomu tejże opcji nie polecam :P

Zalety:
-Duża czułość
-Rail
-Bezproblemowa instalacja w systemie
-Uniwersalność (PSX, PS2, XBox, PC)
-Łatwość w montażu
-Ciche panele

Wady:
-Krótki kabel od maty do konwertera
-Trochę ruchomy rail :P

Ocena: 9.8/10 :P

Karma za post: 2

Zobacz profil GG 

Level 4

PostTemat: Re: DDR TX 6000 - recenzja
, Napisane: 19 sie 2009, o 21:19 
Jak mi zostanie kasa z grantu to na pewno zainwestuję w tę matę. Ach ach. ;3

Level 4

, Napisane: 20 sie 2009, o 14:36 
Swego czasu widziałem ją na Warszawskiej Giełdzie Komputerowej (900zł+ jednak), i wydawała mi się trochę mała (tylko też to było patrzenie z drugiej strony alejki).
A osobiście bym raila przyspawał, by się nie giął.

Level 2

, Napisane: 6 lis 2009, o 01:14 
Świetna... Ale ceny w StepSklepie są ostro za wysokie... A na ebayu jakoś boję się kupować...
Czy łatwo się do takiej maty przyzwyczaić? Obecnie jestem w posiadaniu maty DDR Cold Steel II z Radioactive Design i ona ma sporo obniżające się (brzmi dziwnie, ale nie wiem jak to określić O.o) panele.

I czy kiedy grasz piosenki (tak na poziomie 9 stópek) mata nie skrzypi, nie jest głośna? (ja mam ten odwieczny problem, moja mata strasznie skrzypi O.o)...

Ciekawa jestem, zastanawiam się nad zakupem takiej...

Zobacz profil GG 

Level 7

, Napisane: 6 lis 2009, o 09:08 
Mata jest dosyć cicha ale...
ostatnio rail pękł. Skakane na niej były zazwyczaj 9tki i 10tki, więc niezbyt wytrzymały jest. Mata zaczęła się zawieszać i przestawać reagować.

(ten egzemplarz ze zdjęć leży u mnie w piwnicy)

Chcesz matę z niskim skokiem? Bierz od laser-tek.

Zobacz profil GG 

Level 7

, Napisane: 6 lis 2009, o 16:15 
To, że mata nie reaguje, to akurat wina kabla :P No ale rail faktycznie jest beznadziejny ^^;

Level 2

, Napisane: 7 lis 2009, o 18:52 
Lisek napisał(a):
Chcesz matę z niskim skokiem? Bierz od laser-tek.

Co do laser-teku, nie wiem czemu, ale jestem mega uprzedzona... Wszyscy moi znajomi to mają i każdy się skarży na panele i na opóźnioną reakcję maty. Zresztą, nigdy nie umiałam na nich tańczyć, nic mi nie wychodziło. A ta TX 6000 podobno jest taaaka świetna (niestety nigdy na niej nie tańczyłam >n<).

Bardzo się różni od tej z Laser-teku?

Zobacz profil GG 

Level 7

, Napisane: 8 lis 2009, o 00:08 
Bardzo. Na laser-tekowych jestem wstanie robić piosenki z 9tek na ok. 97% (Birdie, ITG, 9) czy jakieś dwunastki pokroju Delirium. Na tym TXie nie dałem rady zrobić żadnej sensownej trudności piosenki. W piwnicy posiadam mate od RD i właśnie tego TXa. Dzisiaj skakaliśmy i TX znowu samoczynnie się rozłączył.

Zobacz profil GG 

Level 7

, Napisane: 8 lis 2009, o 11:44 
Ja wczoraj grałem dużo 11-tek na TXie i szło mi świetnie :D Nawet ten trzęsący się bar bardzo dobrze się sprawował :P Nie przypominam sobie, żeby się coś rozłączyło w TXie, tak jak mówiłem, trzeba tylko było ruszyć kablem i już działało :P Wystarczy wymiana kabla i już będzie idealnie :)

Level 6

, Napisane: 9 lis 2009, o 03:49 
TX 6000 jest warta zakupu z dwóch powodów:
- działa na wielu platformach: PSX, PS2, XBox i PC
- jest śliczna
Cechy które są dla mnie upierdliwe:
- działa jak pudło rezonansowe
- czasami zachaczam o łączenia między panelami

Po dłuższym czasie użytkowania w lisiej norze ma wgniecenia po bokach i już nie jest tak śliczna jak na początku.
Rail to atrapa. Jest za wąski i wiem, że można go wyginać jak baloniki do ułożenia jakiegoś zwierzątka np. lisa, ale nigdy tego nie zrobiłem, bo nie chciałem psuć humoru Gregowi. Po zakupie tej maty nawet nie trudziłbym się mocowaniem raila.

Osobiście lubie maty Reca, bo są niezniszczalne. Skakaliśmy na nich nawet na Długiej w Gdańsku. Jak mi zmokła po deszczu to skrzypiała jak wyginające się na wietrze stare drzewo, ale po kilku miesiącach przestała:). Po roku wymieniłem gumy na 6mm uszczelki do okien i działa dalej jak nowa, ale chyba wolałem oryginalne 8mm. Spokojnie można ją pożyczać bez obaw, żę wróci uszkodzona.

Mam jeszcze http://www.laser-tek.pl/sklep/?zobacz=p ... id_prod=75
ale trzymam ją tylko dla siebie, bo wydaje mi się bardzo delikatna. Fajnie się skacze na niej na bosaka ze wględu na gumową powierzchnię, brak ostrych krawędzi i wysoką czułość.

Strona 1 z 2 [ Posty: 15 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona