Zgodnie z sugestią Chmurka postanowiłem napisać recenzję metalowej maty DDR TX 6000
Model: DDR TX 6000
Waga: ~23kg
Cena: ~650-700zł
1. MontażMatę dostałem dzisiaj, kilka godzin temu. Cała paczka ważyła około 23-25kg. Po rozerwaniu taśm, dwóch kartonów, folii i i tym podobnych podróżnych zabezpieczeń, wyjąłem z kartonu samą matę, oraz raila. Bez tej całej makulatury, wydawała się dużo lżejsza. Przystąpiłem do montowania
.gif)
Najpierw należało włożyć rail w specjalnie wywiercone do tego otwory w macie, a potem przykręcić śrubami, za pomocą dołączonego "
dokręcacza" (ten artefakt na pewno ma jakąś fachową nazwę, ale ponieważ jej nie znam, będzie on przeze mnie nazwany dokręcaczem xD). Ze względu na brak moich zdolności majsterkowicza, sprawiło mi to mały problem, ale w końcu się udało, więc skoro nawet ja dałem radę, to nikt nie powinien mieć z tym problemów
2. InstalacjaNastępnie zaczęła się ostra jazda z kablami. Niby do USB i już, ale do maty dołączono różne
"Magiczne Przejściówki (+10 do zamieszania w kablach)" oraz
"Czarodziejską Skrzynkę-Portal", pozwalającą na podłączenie maty do każdego, znanego człowiekowi urządzenia

A tak na serio, to matę można podłączyć do
PSX, PS2, XBoxa i PC.
Po wyśmienitej zabawie kablami, w końcu podłączyłem matę do PC (laptop, Windows XP). Żadnych sterowników, od razu wszystko pięknie śmigało. Szybko odpaliłem Stepmanię i zabrałem się za mapowanie przycisków. Sprawdziłem jeszcze w "Test input" czy wykrywane są kombinacje "LR", "UD" oraz rączki. Wszystko działało idealnie, więc bez zbędnych ceregieli zacząłem tańcowanie xD
3. GraJak na metalową matę przystało, stanąłem na niej w moich wspaniałych, DDR-owych buciorach i w nich też grałem pierwsze piosenki xD
Gra się naprawdę bardzo dobrze, mata wszystko łapie bez problemu. Nie ma żadnych wystających śrub, ani nic, o co możnaby zachaczyć nogami podczas gry. Na próbę zagrałem też Max300, na którym dostałem "A", mniej więcej tak samo jak na automacie. Mogę nawet powiedzieć, że grało się łatwiej, bo mata łapała nawet bardzo delikatne wciśnięcia.
Jedną z zagranych przeze mnie piosenek było też "Welcome to the city" by Lisek
.gif)
Tutaj miałem mały problem ze względu na rączki. Wydaje mi się, że trzeba je robić pięściami, bo inaczej mata może nie załapać

Rail sprawuje się bardzo dobrze, chociaż trochę się rusza i wygina podczas gry. Ogólnie jest stabilny i taki jak rail być powinien

Bardzo dziwnym (przynajmniej dla mnie) odkryciem było to, że bez butów gra się O WIELE lepiej niż w butach! Mam o wiele więcej Marvelous'ów i gra się oczywiście wygodniej i ciszej (+5 do obrony przed rodziną

).
Jedyną rzeczą, która jak na razie mi się nie podoba, jest długość kabla łączącego matę i konwerter. Jest on bardzo krótki, przez co sam konwerter musi leżeć blisko maty i znając siebie, odczuwam ryzyko, że kiedyś na niego nadepnę

Chociaż można na pewno bez problemu kupić dłuższy kabel za grosze w dowolnym sklepie komputerowym
4. WyglądMata prezentuje się bardzo dobrze. Strzałki wyglądają według mnie trochę biednie, ale nie ma to aż takiego znaczenia

Całość jest pokryta lustrzanym (dosłownie) metalem, więc między piosenkami możemy przejrzeć się między nogami xD
5. PodsumowaniePodsumowując, zdecydowanie polecam tę matę wszystkim, którzy zamierzają grać na wyższych poziomach i mają za dużo kasy

Ciężko mi jest porównać ją z matami znanych firm jak Laser-Tek czy Radioactive, ponieważ grałem na nich tylko raz w życiu (Piratkon

). Dużym plusem jest na pewno rail, który przydaje się przy bardziej epileptycznych piosenkach
6. Gdzie kupić?Matę można kupić na
eBayu. Na razie spotkałem się tylko z jednym użytkownikiem, pochodzącym z Niemiec, który nimi handluje. Są one praktycznie cały czas dostępne (około 5~6 sztuk). Koszt maty to 150 Euro (około 620zł) + koszt przesyłki do Polski - 20 Euro (zgodnie z kursem, około 80zł, ale PayPal dziwnie obciążył mnie na 100zł, więc ciężko to przewidzieć...). Przesyłka doszła do mnie w tydzień.
Mata była też dostępna jakiś czas temu na
Allegro za 650zł + 30zł za przesyłkę. Po kontakcie ze sprzedającym, dowiedziałem się, że na razie mat nie ma w hurtowni i nie wiadomo kiedy będą. Czekałem ponad miesiąc i się nie doczekałem, więc zamówiłem w końcu na eBayu (kosztowało mnie to jedynie około 30zł drożej).
Kolejnym miejscem w Polsce, w którym można dostać matę DDR TX 6000, jest sklep internetowy StepSklep, ale jej koszt wynosi tam ponad 1100zł, więc jest to według mnie gruba przesada i nikomu tejże opcji nie polecam
Zalety:-Duża czułość
-Rail
-Bezproblemowa instalacja w systemie
-Uniwersalność (PSX, PS2, XBox, PC)
-Łatwość w montażu
-Ciche panele
Wady:-Krótki kabel od maty do konwertera
-Trochę ruchomy rail
Ocena: 9.8/10